Airco installeren

Een airco installeren is een lastige en tijdrovende klus. Door een goede airco installateur in te schakelen, geniet u snel van een aangenaam klimaat in uw ruimte. Op deze pagina vindt u informatie over het installeren van een airco.

Wat kost een airco installeren?

De prijs die u betaalt voor het installeren van uw airco verschilt per type airco. Wilt u weten hoeveel het installeren van een airco kost? In onderstaande tabel vindt u de soorten airconditioners met de gemiddelde installatiekosten.

Soort aircoGemiddelde installatie kosten incl. btwInbegrepen
Split airco€ 400Voorrijkosten, arbeid, vervanging onderdelen, uitleg
Multi split airco€ 650Voorrijkosten, arbeid, vervanging onderdelen, uitleg
Airco zonder buitenunit€ 500Voorrijkosten, arbeid, vervanging onderdelen, uitleg

Hoeveel het installeren van uw airco kost, is ook te berekenen door middel van een uurtarief. Het gemiddelde uurtarief van een airco installateur ligt rond de € 55. De installateur installeert uw airco gemiddeld in een halve dag. De kosten voor de installatie van een airco  hangt af van 3 verschillende factoren:

1. Hoe ervaren is de installateur? (leerling of ervaren installateur)

Wilt u een ervaren airco installateur, dan rekent deze vaak een hoog uurtarief. Schakelt u een minder ervaren installateur in, dan ligt dit uurtarief vanzelfsprekend lager. Bovendien moet u er rekening mee houden dat de installatie meer tijd in beslag neemt. Vraag dus altijd aan uw specialist hoeveel jaren werkervaring hij heeft en hoe lang de airco installatie duurt.

2. Wat voor type airco is het?

Er zijn veel verschillende type airco’s. De installatie verschilt per type airco. De 3 belangrijkste installatiekosten vindt u in bovenstaande prijstabel. Zoekt u een tijdelijke oplossing? Dan is een mobiele airco een goede optie. U installeert een mobiele airco u gemakkelijk zelf. Hierdoor bespaart u op de installatiekosten.

3. Hoe omvangrijk is het project?

Tot slot hangt de prijs voor de installatie van  uw airco natuurlijk af van de omvang en complexiteit van uw project. Moet de airco in 1 kamer geïnstalleerd worden of moet er een geheel klimaatsysteem aangelegd worden in uw kantoor? De installatiekosten hiervan liggen ver uit een.

Airco installeren

Vergelijk en bespaar tot 40%

Airco installateurs weten precies hoe ze uw airco moeten installeren, zodat u gelijk kunt genieten van een aangenaam klimaat. Schakel daarom een van de aircospecialisten in bij u uit de buurt. Het prijsverschil voor de installatie van een airco loopt op tot wel 40%. Start de vergelijking en vraag gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan bij airco installateurs bij u uit de buurt. De aanvraag is gratis en volledig vrijblijvend en ingevuld binnen 2 minuten. De vakspecialisten nemen binnen 2 werkdagen contact met u op om uw opdracht te bespreken.

Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 offertes van aircospecialisten aan

Stappenplan airco installeren

Bent u van plan om zelf uw airco te installeren? Of bent u benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Hieronder vindt u een stappenplan voor de installatie van een standaard split airco.

airco installeren infographic

Airco installeren in een huurwoning?

Heeft u een huurwoning en wilt u een airco met buitenunit installeren? Vraag dan eerst toestemming aan uw huisbaas of de woningbouwvereniging. Als u hiervoor geen toestemming krijgt, dan kunt u altijd nog kiezen voor een airco zonder buitenunit of een mobiele airco. Woont u in een flat? Dan is het vaak niet toegestaan om een airco met buitenunit aan te schaffen.

2 misvattingen over airco’s

1. Hoe meer koelvermogen hoe beter de airco

Airco’s hebben een bepaald koelvermogen. Hoe groter het koelvermogen, hoe krachtiger de motor. Het is belangrijk om te kiezen voor het koelvermogen dat aansluit bij het aantal oppervlakte van uw ruimte. Een airco met een te klein vermogen bereikt namelijk niet de juiste temperatuur. Een airco met een te groot koelvermogen zorgt voor te grote temperatuurverschillen en is energie onzuinig. Wilt u weten welk koelvermogen uw airco nodig heeft? In onderstaande tabel vindt u per oppervlakte het benodigde vermogen.

VermogenKoel Oppervlak in m³
2.5 kwruimtes tot 70 m³
3.5 kwruimtes tot 120 m³
5.0 kwruimtes tot 170 m³
7.0 kwruimtes tot 240 m³

2. Een airco maakt veel lawaai

Een aantal jaren geleden maakten airco’s soms lawaai. Tegenwoordig zijn airco’s steeds stiller en schaffen steeds meer mensen een airco aan voor hun slaapkamer. Het geluidsniveau van een stille airco ligt onder de 40 dB. Het geluidsniveau van een iets minder stille airco ligt rond de 50dB. In onderstaande tabel ziet u het aantal decibel met de sterkte van het geluid erbij. Zo schat u gemakkelijk in welk geluidsniveau voor u gewenst is.

dB (A)Sterkte van het geluidGeluid
0Minimum-
20Nauwelijks waarneembaarStille ruimte
40Erg zachtWerking van een koelkast
60GewoonNormale conversatie
80LuidVerkeer in de stad
100Erg luidGeluid van een orkest

“De juiste airco maakt tegenwoordig minder geluid dan uw koelkast”

airco installeren offerte

Laat uw airco installeren door een professional

Wilt u een airco aanschaffen, maar zit u tegen de installatie aan te hikken? Er blijkt nogal eens wat mis te gaan als mensen zelf een airco installeren. Het is daarom verstandig om een expert het werk te laten uitvoeren. Vraag tot maar liefst 6 offertes aan van erkende aircospecialisten bij u uit de buurt. De aanvraag is binnen 2 minuten verzonden en binnen 2 werkdagen nemen de vakspecialisten contact met u op. Daarnaast is de aanvraag geheel vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast.

Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 offertes van aircospecialisten aan