Airco installatie

Een airco installatie, hoe gaat dat nou in zijn werk? Van prijsinformatie tot een uitgewerkt stappenplan: op deze pagina vindt u alle informatie over de installatie van uw airconditioning.

Installatie prijs airco

Benieuwd hoeveel u kwijt bent voor uw airco installatie? In onderstaande tabel vindt u de soorten airconditioning met de bijbehorende installatiekosten.

Soort aircoGemiddelde installatie kosten incl. btwInbegrepen
Split airco€ 400Voorrijkosten, arbeid, vervanging onderdelen, uitleg
Multi split airco€ 650Voorrijkosten, arbeid, vervanging onderdelen, uitleg
Airco zonder buitenunit€ 500Voorrijkosten, arbeid, vervanging onderdelen, uitleg

Het uurtarief van een airco installateur ligt rond de € 55 en hij is gemiddeld een halve dag bezig met de installatie van uw airco.

Wilt u de exacte kosten weten van uw airco installatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan bij erkende airco specialisten. Het prijsverschil tussen aircospecialisten, kan oplopen tot wel 40%. U kunt dus veel geld besparen. De aanvraag is gratis en volledig vrijblijvend. U vult het aanvraagformulier al binnen 2 minuten in. De aircospecialisten nemen vervolgens binnen 2 werkdagen contact met u op.

Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 offertes van aircospecialisten aan

Hoe gaat een airco installatie in zijn werk?

Hieronder vindt u een uitgewerkt stappenplan van een standaard split airco installatie.

Stap 1Het ophangen van de binnenunit
Stap 2Boorwerken plaatsen voor de leidingen
Stap 3De leidingen doorvoeren
Stap 4Het plaatsen van de buitenunit
Stap 5Het aansluiten van de koelleiding en stuurkabel
Stap 6Het afpersen, vacumeren en controleren van de werking
Stap 7Het opruimen van de werkzaamheden
Stap 8De gebruiker instructies geven

Stap 1. Het ophangen van de binnenunit

Bepaal waar u in de ruimte uw binnenunit wilt ophangen. De installateur monteert de beugels vervolgens aan de vlakke wand. Als hij dit heeft gedaan, kijkt hij nog een keer of de binnenunit waterpas hangt en of de binnenunit goed past.

binnenunit airco installatie

Stap 2. Boorwerken plaatsen voor de leidingen

Hierna boort de aircospecialist gaten voor de leidingen. Als u een een stenen of betonnen muur heeft, werkt de installateur met een diamantboor.

Stap 3. De leidingen doorvoeren

De leidingen, stuurkabel en condenswaterslang die aan de binnenunit vastzitten, worden door het geboorde gat naar buiten gevoerd.

leidingen airco installatie

Stap 4. Het plaatsen van de buitenunit

De specialist hangt de buitenunit waterpas aan beugels of plaatst deze op een vlakke ondergrond. Belangrijk is dat u goed nagedacht heeft waar u de buitenunit wilt plaatsen, zodat u en uw buren er geen last van hebben.

Buitenunit airco installatie

Stap 5. Het aansluiten van de koelleiding en stuurkabel

De leidingset en de stuurkabel worden aangesloten aan de buitenunit. Deze stap moet u vanwege milieuoverwegingen laten uitvoeren door een erkende monteur met een geldig koeltechniek certificaat.

Stap 6. Het afpersen, vacumeren en controleren van de werking

Als de installatie van uw airco klaar is, moet deze nog afgeperst en gevacumeerd worden. Dit doet de aircospecialist met een speciale vacuümpomp. Het vacumeren en afpersen van uw airco is nodig om te voorkomen dat er koelvloeistof kan ontsnappen.

Stap 7. Het opruimen van de werkzaamheden

Denkt u dat de airco installatie klaar is? Dan kan het opruimen beginnen. U kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen. Zo bent u gelijk van de troep af.

Stap 8. De installateur legt de werking van de airco nogmaals uit

Een airco installatie is niet compleet zonder een handleiding. Uw airco installateur legt altijd nauwkeurig uit hoe de airconditioning werkt, zodat u er zorgeloos van kunt genieten.

Split airco installatie

2 misverstanden over airco installaties

1. De hele woning moet worden verbouwd

Een misverstand dat vaak bestaat is dat voor de installatie van een inbouwairco uw hele woning verbouwd moet worden. De inbouw airco’s hebben leidingen nodig, maar deze worden vakkundig weggewerkt in de wanden of het plafond. Het is dus niet nodig om uw gehele muur of wand aan te tasten.

2. Iedereen mag een airco monteren

Het stap van het vacumeren en afpersen moet gedaan worden door een gecertificeerd aircospecialist

Bespaar tot 40% op uw airco installatie

Wilt u direct genieten van uw airco, maar er niet te veel voor betalen? Vraag tot maar liefst 6 offertes aan van gerenommeerde aircospecialisten bij u uit de buurt. De aanvraag is binnen 2 minuten verzonden en binnen 2 werkdagen nemen de airco specialisten contact met u op. Daarnaast is de aanvraag gratis en geheel vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast.

Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 offertes van aircospecialisten aan

airco installatie offerte